Showdown

Showdown este un sport dedicat celor deficienți de vedere, echivalent al tenisului de masă clasic. Începând cu luna mai 2022, sportul Showdown se poate practica și în România, în cadrul sălii de sport și evenimente a Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Buzău.

Showdown-ul se face remarcat prin dinamism (cel mai dinamic sport pentru deficienții de vedere) cu impact în țările în care este deja implementat. Acest sport a fost inventat în Canada, în anii 1960, de către Joe Lewis, un canadian orb. De-a lungul anilor, alte persoane din comunitatea nevăzătorilor au colaborat pentru a perfecționa regulile și echipamentul Showdown. Showdown a fost un succes internațional care, astăzi, este practicat în toată lumea, fiind larg răspândit în Europa, Africa, Asia, America de Nord și America de Sud. Acest sport este practicat și la Olimpiadele, Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice pentru persoanele cu dizabilități.

IBSA (International Blind Sports Federation)

Federația Internațională de Sport pentru Nevăzători este o organizație non-profit, fondată în 1981 la Paris, Franța. Anterior a fost cunoscută ca Asociația Internațională a Sporturilor pentru Nevăzători. Misiunea IBSA este de a promova integrarea deplină a persoanelor nevăzătoare și cu vedere parțială în societate, prin sport și de a încuraja persoanele cu deficiențe de vedere să practice sport. IBSA este membru al Comitetului Paralimpic Internațional (IPC).

Link website IBSA https://ibsasport.org/

Link website IPC https://www.paralympic.org/